Passzívház Magyarországon

 

Korábban tett ígéretünkhöz híven megmutatjuk az érdeklődő nagyközönségnek hazánk egyik leendő passzívházának képeit. Megrendelőnk kérését tiszteletben tartva nem adjuk meg az épülő családi ház adatait, megőrizendő Ügyfelünk inkognitóját.

Megrendelőnk feltett szándéka, hogy otthonának megszerezze a német (darmstadti) Passzívház Intézet által kiállított „Vizsgált Minőségű Passzívház” (Qualitätsgeprüftes Passivhaus) minősítést. (A minősítés menete: profi passszívház szakértők átvizsgálják a terveket, különös tekintettel az energetikai számításra (PHPP-számítás) és a csomópontokra, és vagy igazolják a passzívház szint elérését, vagy pedig rámutatnak a hiányosságokra. Az épület elkészülte után még be kell küldeni pár kontrolldokumentumot. Csak az a ház kapja meg a minősítést, amely betartja a passzívház-kritériumokat.)

(Az alábbiakban bemutatott, fokozottan energiatakarékos épületre a Megrendelő nem kérte a német Passzívház Intézet hivatalos tanúsítványát.)

Kapcsolódó link: Mi is az a passzívház?


Tervezési terület, tervezési program:

„A családi ház tervezés során – bár ez csak a tervezési folyamat legvégén kristályosodott ki – a legfontosabb szempont volt az energiatakarékosság biztosítása, az épület alacsony üzemeltetési költsége. Először hagyományos szerkezetű, alacsony-energiafelhasználású épületben gondolkodtunk, később született meg a döntés, hogy építsünk passzívházat. Ma Magyarországon kimondottan passzívház-szabvány nem létezik, így a már nagyobb gyakorlattal rendelkező és bevált osztrák és német szabvány méretezési paramétereiből indultunk ki. Az alapelv az épület hőveszteségeinek csökkentése és fennmaradó hő- és energiaszükséglet megújuló energiaforrásokkal történő fedezése.

Ami a főbb szerkezeteket illeti, a homlokzati nyílászáróknál az Uw = 0,7-0,8 W/m2K, a külső és a lábazati falaknál az U = 0,12-0,15 W/m2K, a zárófödémeknél, tetőknél az U = 0,10 W/m2K követelményeket céloztuk meg. A passzívházak energiaigénye Epmax = 15 kWh/m2,év, szemben a hagyományos átlagos méretű családi házakkal, ahol ez az érték 150- 160 kWh/m2,év. A megfeleltetést az energetikai tervfejezet tartalmazza.

A gépészeti rendszereket illetően a fűtés során hőszivattyús, talajszondás fűtést alkalmazunk, a légtechnikai rendszer levegő-talaj hőcserélős hálózaton előmelegített levegővel biztosítja a szükséges légcserét és a belső terek hőmérsékletének szabályozását. A használati melegvíz-ellátás és szabadtéri medence fűtése napkollektorokkal történik elektromos fűtésrásegítéssel. A csapadékvizet esővízszikkasztókba vezetjük és tároljuk, majd pedig öntözésre használjuk. Az épület mégsem lesz teljesen önfenntartó, mivel az elektromos áramot teljes egészében a külső hálózatról vesszük. Bár később ennek függetlenítése is megoldható. A tervezés minden mozzanata és meghozott döntése ezt a célt, az energiahatékonyságot szolgálja.

Funkcionális elrendezés:

A tervezett épület alapvetően téglalap alaprajzú a minimalizálható lehűlő felület miatt. A telek északról közelíthető meg, az északi telekhatár mentén gépkocsibehajtóval, garázzsal. A főbejáratot a szélfogóval az északi oldalon alakítottuk ki.

Az alaprajzi szervezést két tengely által kijelölt kereszt vezeti. Metszéspontjuk a nappali. Az egyik egy észak-déli tengely. Ez a bejáraton keresztül a nappalin át a teraszra vezet. Tőle nyugatra van a konyha-étkező, illetve a nappali tere is, keletre a lakózóna és kiszolgáló helyiségek. A másik tengely kelet-nyugati irányú. Ettől északra kiszolgáló funkciók, pufferzónák találhatóak, úgy, mint kamra, előtér, wc, háztartási helyiség, gépkocsi-tároló és külső megközelítésű tároló. Ettől délre a főbb helyiségek. Nyugatra a konyha-étkező, nappali, majd a lakózónában a két gyermekszoba, köztük fürdővel, a szülő háló és az abból egy gardrobon keresztül nyíló saját WC és fürdő.

Fontos szempont volt, hogy az összes fő helyiség délre tájolt, valamint, hogy a nyári hővédelem miatt az egész déli homlokzat képét meghatározó árnyékolórendszert terveztünk. A garázs, valamint a hozzá kapcsolódó kerti és általános tároló csak külső megközelítésű, a lakásból közvetlenül nem érhetők el. A lakásból a garázsba az északi oldali főbejárattól a garázs személyi bejáratán át juthatunk be. Ezért ezt az északi oldali külső útvonalat lefedtük, hogy a garázsból a lakást csapadéktól védett útvonalon érhessük el. A padlástérbe a garázsból egy lehajtható padláslétra vezet.

Következő oldal>>