Mi is az a passzívház?

Praktik Logo

Ha szigorúan akarjuk definiálni a dolgot, akkor a passzívház egy olyan épület, melynek energiafelhasználása nem haladja meg a 15KWh/m²/évet. Ha nem számmal akarjuk érzékeltetni, akkor talán úgy közelíthetjük meg a dolgot, hogy egy olyan épület, amelynek alacsony fűtési igény miatt nincs szüksége hagyományos fűtési rendszerre. Hivatalosan csak az épület nevezhető passzívháznak, amely megfelel a németországi (Darmstadt) PASSIVHAUS INSTITUT (passzívház Intézet) szigorú kritériumrendszerének és rendelkezik az intézet hivatalos minősítésével.  Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, már tervezéskor is ajánlott különböző szempontokat figyelembe venni. Fontos, hogy lehetőség szerint minél kompaktabb legyen az épület, vagy éppen milyen irányba tájoljuk azt.

Természetesen passzívház építésekor a felhasznált építőanyagokkal szemben is vannak elvárások, nem is kevés. Elengedhetetlen a megfelelő minőségű falazat, nyílászárók, tetőszerkezet, stb., mivel célunk, hogy a lehető legkisebb hőveszteségű épületet tudjuk megépíteni.

Az elkészült passzívház energiáját több úton nyerheti. Ilyenek az ember által leadott hő, az elektromos készülékek által leadott hő, a jól tájolt és méretezett ablakokon bejutó hő, illetve a Föld saját energiája. Ezek mellett pedig szükség van még egy levegőztető-berendezésre, amivel a friss levegő utánpótlását tudjuk biztosítani.

A Föld energiájának kinyeréséhez egy úgynevezett földkollektorra van szükségünk. Ezen a földkollektoron keresztül szívja be a szellőztetőrendszer a friss levegőt. A működéséhez tudnunk kell, hogy a talajban 1-1,5 méter mélységben évszaktól és napszaktól függetlenül állandó 6-9 Celsius van. Hogy ezt az adottságot ki tudjuk használni, egy kb. 35 méter hosszú és 200 mm átmérőjű csövet kell lefektetnünk a talajban. Ezáltal a beszívott frisslevegő előmelegítése (adott esetben előhűtése) megtörténik.

A levegőztető berendezésünknek hővisszanyerővel kell rendelkeznie (a friss levegőt egy melegcserélőn keresztül kell vezetni, mely átviszi a távozó levegő melegét a frissen érkező levegőre). Ennek hatásfoka min 80%-os kell, hogy legyen, ezáltal tudjuk elérni a kívánt hatást. Annak, hogy a levegőt több méteren keresztül a föld alatt vezetjük, van még egy előnye, mégpedig hogy a levegőcserélő berendezés nem tud eljegesedni, ezáltal nem kell plusz energiát fordítanunk a jegesedésgátlásra.

Felmerül még a kérdés, hogy a levegőztető berendezés üzemeltetésével elmegy az az előny, amely a fűtésből származó energiamegtakarítással létrejött. A mai korszerű berendezések fogyasztása kb. 1/10-e a megtakarításunknak, tehát az előny megmarad.

Következő oldal>>